Bikepacking Restrap Canister tankolaukku

Bikepacking on yksinkertaistettuna yhdistelmä maastopyöräilyä ja retkeilyä minimimalististen, mutta laadukkaiden varusteiden avulla. Maastopyöräilyn ei tarvitse enää rajoittua lähimaastoihin ja samoille vanhoille reiteille. Bikepacking mahdollistaa useamman päivän retken ketterästi omaa tuttua pyörää hyödyntäen. Mikään ei estä kulkemasta isompia teitä pitkin, mutta bikebacking retkillä suunnataan usein syrjäisille poluluille ja vähemmän matkustettuihin paikkoihin - lähellä tai kaukana. Mukana matkassa kulkee välttämättömät varusteet eikä paljon muuta. Bikepacking antaa vapauden kääntää pyörän keula kohti uusia seikkauluja ja nähdä maailmaa siellä, minne jalat eivät ilman pyörää kanna ja jonne autolla ei pääse.

Mitä bikepacking retkelle tarvitaan?

Sopiva pyörä

Melkeinpä mikä tahansa maastopyörä on muokattavissa sopivaksi bikepacking pyöräksi. Jousto tekee vaikeistakin maastoista helpommin lähestyttäviä, mutta ylimääräiset jousituskomponentit vastaavasti lisäävät painoa. Tästä syystä täysjäykkä maastopyörä voi olla parempi valinta. Pyörä joka on kevyempi ja ketterämpi kuin jousitettu maastopyörä, on selkeästi tehokkaampi tasaisilla teillä.

Myös gravel-pyörä on erittäin hyvä valinta bikepacking aihioksi. Siinä yhdistyvät cyclocross- ja maantiepyörän parhaat puolet. Maantiepyörämäinen droppitanko mahdollistaa erilaiset ajoasennot, vähentää käsien puutumista ja näin lisää käyttömukavuutta. Cyclocross-pyörän leveämmät ja karkeamman kulutuspinnan renkaat tarjoavat pitävän otteen päällystämättömillä teillä ja poluilla.

Laukut ja varusteet

Pyörän valinta vaikuttaa siihen millaisista poluista ja reiteistä nauttii eniten. Sopivan pyörän ja mielenlaadun lisäksi bikepacking reissulle tarvitaan oikeat varusteet retkeilyä varten. Vaadittavia tarvikkeita ei kuljeteta selkärepussa, tai tavaratelineen sivulaukuissa, vaan kaikki oleellinen kiinnitetään itse pyörään. Tyyppillisesti tarvikkeet pakataan erityisesti bikebacking käyttöön suunniteltuihin laukkuihin. Pyörän tankoon, runkoon ja satulaan kiinnitettäviin pyörälaukkuihin on erilaisia vaihtoehtoja. Sellaiset valmistajat kuin Restrap, Ortlieb, Outer Shell Adventures, Revelate Design, Alpkit ja Apidura ovat hyvin tunnettuja laadustaan ja toiminnallisuudestaan. Pyörätarvike.comin bikepacking laukkuvalikoimaan voit tutustua tämän linkin takaa.

Vaikka bikepacking on noussut aivan viime vuosina miltei kansanharrastukseksi, itse laji ja sen harrastajat ovat olleet olemassa jo pitkään. Kasvaneen harrastajamäärän ansiosta tuotekehitys on ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Nykypäivän bikepacking varusteet ovatkin kevyitä, kestäviä ja tilavia. Tämän ansiosta pyörän ajettavuus pysyy hyvänä myös usean päivän retkillä.


Retken suunnittelu

Sopivan pyörän ja kevyiden matkakamppeiden lisäksi onnistuneeseen bikepacking pyöräretkeen vaaditaan sopivan reitin valitseminen. Sopivia reittejä löytyy valmiina, jos ei ole kiinnostunut omien polkujen suunnittelusta. Monelle kuitenkin juuri se syrjäisten reittien suunnittelu on osa seikkailua.

Suunnitelun avuksi on tarjolla lukuisia hyviä karttasovelluksia. Paperisessa kartassa on puolensa ja se toimii myös hyvänä backuppina matkoilla. Garmin tai GPS:llä varustettu älypuhelin yhdessä luotettavan karttasovelluksen kanssa ovat kuitenkin korvaamattomia työkaluja, jotka nostavat bikepacking kokemuksen uudelle tasolle.

GPS-laite vai älypuhelin?

GPS-navigointi on yleensä välttämätön osa onnistunutta bikepacking retkeä. Erillisen GPS-laitteen hyvä puoli on se, että se on rakennettu kestämään epätasaisia maastoja ja vaihtelevia sääolosuhteita. Esimerkiksi Garmin eTrex 20 on edullinen ja luotettava malli. Älypuhelin on kuitenkin erinomainen vaihtoehto reitin suunnittelua ja navigointia varten. Vaikka kännykän akun kesto on lyhyempi ja puhelin on suojattava huolellisesti sopivalla kotelolla, on sitä yleensä helpompi ja intuitiivisempi käyttää kuin erillistä GPS-laitetta. Hyviä ja luotettavia karttasovelluksia löytyy useita ja jokaiselle käyttäjälle löytyy varmasti omaan budjettiin ja mieltymyksiin sopiva apuväline bikepacking retkeä varten.

Matkan pituus

Keskimäärin bikepacking matkoilla ajetaan 40 km - 120 km päivässä riippuen kuorman painosta, maaston vaikeudesta, sääolosuhteista ja päivän pituudesta. Reittiä suunnitellessa on tärkeintä mitoittaa päivän tavoitteet omaan tasoon. Rentoon viikonloppureissuun ei kuulu hampaat irveessä polkeminen. Ensimmäisellä reissulla pääpaino voi hyvin olla uusien retkitarvikkeiden testauksessa. Alle 24 tunnin yön yli kestävä retki on erinomainen tapa päästä lajiin sisälle. Lyhyellä bikepacking retkellä saat harjoitusta pyörän pakkaamista ja opit paremmin hallitsemaan kuormatulla pyörällä ajamista. Samalla tulee hiottua omia leirintätaitoja. Lyhyellä reissulla ei myöskään pääse liian kauaksi asutuksesta, jos ongelmia ilmaantuu. Kun pakkaaminen ja leiriytyminen sujuvat ilman ongelmia, voit siirtyä kohtuullisen muutaman päivän matkan suunnitteluun. Pian huomaatkin haluavasi yhä vain pidemmille seikkailuille ja uusiin maisemiin.

Kommentoi kirjoitusta

Kaikki viestit luetaan ennen julkaisua