Kona Private Jake AbsoluteBLACK ovaaliratas asennettuna

Otin iltaan pienen vapaahetken, tarkoituksena asentaa AbsoluteBLACK ovaali eturatas omaan cyclocross-pyörään. Tästä postauksesta voi lukea kokemuksia, miten asennus eteni ja millaisia tuntemuksia ovaali eturatas vajaan 30 kilometrin lenkki herätti.

Pienen pähkäilyn jälkeen ovaalirattaan asennus onnistui ja testiajo saattoi alkaa. Palataan itse ajokokemuksiin tuonnempana.

Tuotepakkaus

Ratas toimitetaan tyylikkäässä rei'itetyssä mustassa pahvipakkauksessa.  Tässä paketissa oli mukana 40 hampainen ovaali -ratas ja siihen sopivat pultit omassa muovipussissaan. Tuotetiedot ja asennusohjeet löytyvät valkoisesta tarrasta pakkauksen päälle liimattuna. 

  • 40t ratas painaa 67 g
  • Rattaaseen sopivat 5 pulttia 6g 

Kun rattaan ottaa käteen, ensimmäinen huomio kiinnittyy siihen miten kevyt se on. En tähän hätään lähtenyt googlailemaan miten paino suhtautuu muihin samankokoisiin rattaisiin, mutta tohtisin väittää ettei kyseessä ole mikään ankkuri.

AbsoluteBLACK ovaali eturatas myyntipaketti

Asennus

Kuuliaisena asiakkaana luin myyntipakkauksen päällä olleen asennusohjeen. Vahvasti lyhennettynä: Irroita kampi, vaihda ratas - ovaalin oikea asento huomioiden, laita kampi takaisin paikalleen. Aja. 

Itse pähkäilin tovin jos toisenkin kammen irroituksen kanssa. Lopulta jätin kyseisen kohdan tyystin väliin ja ruuvasin rattaan kylmästi irti. Sramin (hidden bolt) kammissa on yksi rattaanpultti* piilossa kammen takana, joten vähän aprikoin miten sen avaaminen mahtaa onnistua. Tuossa kohdassa pultin vastakappale oli kiinteä, joten kammen ja rattaan väliin ei tarvinnut sovitella työkalua. Ei tarvinnut muuta kuin ruuvata pultti toiselta puolelta pois ja presto, vanha ratas oli irti!

Seuraavaksi vuorossa uuden rattaan kiinnitys. Koska uuden rattaan muoto poikkeaa merkittävästi aiemmasta, oikea asennus on enemmän kuin tärkeää. Mielestäni pakkauksessa mukana olleissa ohjeissa ei ollut mitään tolkkua, joten aprikoin, että onko vika lukijassa vai tekstissä. Lopulta surffasin AbsoluteBLACKin sivuille oikean ovaalirattaan kohdalle ja bongasin kaivatun tiedon. Tämän jälkeen homma oli valmis noin viidessä minuutissa. Poislukien pulttien kiristämiseen vaaditun T30 Torx-avaimen etsimiseen tärvätty aika. 

*Tarvittaviin pultteihin on olemassa kolmea erilaista vaihtoehtoa

1) Ratas asennetaan pyörässä paikallaan olevilla rattaanpulteilla
2) Ratas asennetaan ovaalirattaan myyntipaketin mukana tulevilla pulteilla
3) Rattaan mukana ei tule pultteja, vaan ne pitää tilata erikseen. Huomioi oikea mitta. 

Oman pyörän alkuperäinen ratas on kiinni "pultti ja mutteri" kombolla, joka avataan niin, että molemmille puolille laitetaan sopiva avain ja väännetään. Tässä tapauksessa kuusiokoavaimet 5mm ja 6mm olivat oikeat. Mukana tulleet uudet pultit olivat Torx T30 kannalla. Uudessa rattaassa oli jengat pultinrei'issä, joten "mutteria" ei tarvittu enää lainkaan. 

AbsoluteBLACK ovaali eturatas ja pultit

Yleisfiilis lenkillä

Asennuksen jälkeen pyörittelin ratasta molempiin suuntiin ja täytyy sanoa, että vaatii hetken että oma silmä tottuu ketjun erikoiseen liikkeeseen. Pystyin kuitenkin ylittämään tuon henkisen esteen ja lähdin koeajolle. Ajatuksia:

  • Ensimmäiset kilometrit kotiovelta ovat varsin tasaisia, tästä huolimatta  vaihdoin vaihteita jatkuvasti kevyemmälle. Pää oli nyrjähtää kun puolen kampikierroksen välein tuntui siltä että vaihde oli liian suuri. Meni hetki, ennen kuin aivot sisäistivät mistä on kyse. Sen jälkeen ei ongelmia. 
  • Yleisesti ottaen tuntui, että vauhtia olisi tullut lisää. Tai olisi pystynyt pyörittäessä käyttämään enemmän voimaa ilman että sykkeet nousee taivaisiin.
  • Yhden lenkin perusteella näkisin, että ylämäen lisäksi hyöty tulee parhaiten esiin silloin, kun pyöritystekniikka ei ole priima. Itselle se tarkoitti sitä, että alhaisella kadenssilla ajaessa hyödyn hahmotti paremmin. Yhdessä odottamatta eteen tullessa hiekkatieylämäessä vaihde oli auttamatta liian suuri, enkä ehtinyt vaihtaa pienemmälle. Yllättäen ovaalin rattaan erilainen geometria pelasti tilanteen ja mäki meni ylös ongelmitta ilman jalkautumista, tai edes vaihteen vaihtoa.
  • Minulla ei ollut matkassa sykemittaria kummallisempaa teknologiaa. Mutta tunnin ajelun perusteella sanoisin, että vastatuuleen (omaa) kovaa puskiessa isoilla wateilla hyöty korostui. Kyllä tuo ratas pyörään jää kiinni.

Vinkkejä

  • Mikäli pyörässä on kaksi eturatasta ja haluat testata ovaalia, valmistaja suosittelee aloittamaan pienemmästä rattaasta. Tämä erityisesti siinä tapauksessa, että yleensä joudut ajamaan ylämäet pienellä rattaalla. Mikäli ratastus on edes auttavasti järkevä, tuolloin myös suuremmalla eturattaalla tulee ajettua hyvä määrä kilometrejä. Jos näin tapahtuu, vaihtaisin kyllä molemmat rattaat. Hyödyn hahmotti paremmin alhaisemmalla kadenssilla, turhat pienemmälle rattaalle pudottamiset jäävät pois. 
  • Valmistaja ohjeistaa myös vaihtamaan ketjut aina ovaaliin siirryttäessä. En vaihtanut. Hyvin toimii. Tosin oman pyörän ketjut on vaihdettu viime syksynä, eikä talven ja alkuvuoden mittaan ole hirmuisesti kilometrejä kertynyt.
  • Oma lukunsa ovat asennusohjeet. Oman (Sram hidden bolt) 1 x 11 voimansiirron osalta valmistajan pakkauksessa mukana tulleet ohjeet kehottivat ottamaan kammen irti. Ei tarvinnut irroittaa. Lisäksi oikea asento rattaalle oli 180 astetta ohjeiden vastaisesti. Ratasta ei yksinkertaisesti pystynyt asentamaan ohjeistettuun asentoon. Kun ruuvaat rattaita paikoilleen, vertaa pakkauksen ohjetta AbsoluBLACKin sivuilla oleviin. Niissäkin oli ristiriitaista tietoa. Ei liene ihme, että pieniä virheitä voi lipsua ohjeisiin, tuotevariantteja on lukuisia. Tee asennus ajatuksella. Kaikkiaan vaihto oli 10 minuutin juttu kun tiesi mitä tehdä.

Loppusanat 

Lenkin alkuvaiheessa mietiskelin että noinkohan tuo rattaanmuoto vaikuttaa ajamiseen. Markkinamiehet kun ovat taitavia luomaan erilaisia tarpeita. Lenkin aikana ajatus kirkastui ja tuntui, että pyörittäminen erityisesti alhaisella kadenssilla helpottui. Mukana ei ollut edes kadenssimittaria, että voisin millään muotoa tieteellisesti seistä väitteeni takana. Mutta se oli tuntuma.

Turun Kakolan aluetta tuntevat tietävät entisen vankilan luokse kiemurtelevan asfalttitien. Ajoin sen ylös lenkin lopussa ja mieleen jäi se, miten hyvin jaksoi pyörittää vähän isommallakin vaihteella. Se on fakta, ettei ovaali ratas tee kuskista Contadoria, mutta tohdin lausua, että AbsoluteBlack on tehnyt oikeita asioita rattaita suunnitellessaan.  

Yhdestä aiheesta valmistaja saa pyyhkeitä, koske se ei ole nostanut pöydälle fundamentaalista ongelmaa: Kun ovaalin eturattaan vaihtaa yhteen pyörään, sen haluaa saada myös kaikkiin muihin. Ja se saattaa käydä kalliiksi. Ympyrään ei ole paluuta.

Nyt maantiepyöräkautta avaamaan.
-Jari

 

Lue aiemmat postaukset

Mikä tekee ovaalirattaasta erityisen

Miten valita oikean kokoinen ovaali eturatas

Katso tästä kaikki Pyörätarvike.comin AbsoluteBLACK tuotteet

 

Kommentoi kirjoitusta

Kaikki viestit luetaan ennen julkaisua