Supacaz Star Valvez Oil Slick tubeless-venttiili

Pyörän venttiilit ovat pieniä, huomaamattomia, pääosin kohtuullisen edullisia ja myös helppokäyttöisiä - ainakin jos venttiiliä osaa käyttää. Mutta missä pyörän venttiilit sijaitsevat ja miksi ne ovat tärkeitä? Ja mitä kätkeytyy noiden kryptisten Presta, Schrader, Woods, tai Dunlop -termien taakse? Entä mikä on tubeless-venttiili ja miksi venttiileitä on eri mittaisia. Miksi värejä pitää olla niin monta?

Kun tutkailet polkupyörien renkaita saatat havaita, että yhdessä pyörässä on autoista tuttu Schrader-venttiili, toisessa taasen ohuempi Presta-venttiili. Kolmannesta löytyy se "perinteinen" pyöränventtiili, jota myös Dunlop nimellä kutsutaan. Tästä kirjoituksesta löydät tärkeimmän pyörän venttiileitä koskevan tiedon. Keep the wheels rollin'

Venttiilityypit

Pyörissä käytetään kahta, tai kolmea erilaista venttiiliä: Venttiilityypeistä yleisin lienee autoista tuttu Schrader. Näitä käytetään enimmäkseen edullisissa pyörissä. Laadukkaammissa harrastepyörissä vanteessa pyörii Presta-venttiili. Kolmas venttiilityyppi on jo uusissa pyörissä harvinaiseksi muuttuva Dunlop.

Polkupyörän venttiilit: Dunlop, Presta ja Schrader

Dunlop venttiili

Varsin yleinen venttiilityyppi vanhemmissa peruspyörissä. Esim edullisemman pään lastenpyörissä löytyy Dunlop venttiili.

Presta venttiili

Venttiili on noin puolet Schrader venttiilin leveydestä ja se on valmistettu kokonaan metallista. Venttiili kapenee hieman yläosaa kohti mentäessä, joissain malleissa kierteet jatkuvat venttiilin alaosaan asti. Käyttö: Pyöritä venttiilin yläosan "mutteri" sormin kokonaan auki. Aseta pumppu paikoilleen, varo vahingoittamasta venttiilin ohutta yläosaa! Kun rengas on pumpattu täyteen, kiristä mutteri sormin. Älä käytä työkaluja kiristämiseen.

Schrader venttiili

Leveämpi kuin Presta, vaatii myös suuremman reiän vannekehään. Venttiilin yläosassa on kierteet korkin kiinnittämiseksi. Schrader venttiilistä saa ilmaa ulos painamalla esim. ruuvimeisselillä venttiilin keskellä olevaa takaiskuventtiiliä. Venttiili sallii ilmavirran kulkevan vain toiseen suuntaan.

Missä venttiilejä käytetään?

Loogisin käyttökohde on renkaat. Pyörän venttiilin tehtävänä on pitää ilma renkaan sisällä. Renkaan sisällä oleva ilma joustaa ja tasoittaa kulkua ja tehden ajosta kevyempää. Hieman suurempaa joustoa tarjoaa maastopyörän joustokeula ja täysjoustopyörissä oleva takaiskuvaimennin, joissa monesti myös käytetään Schrader venttiiliä. Myös sujuvan satulan korkeudensäädön tarjoava hissitolppa käyttää samaista venttiiliä. Huomioi, että jousituskomponenteissa käytetään merkittävästi renkaita suurempaa ilmanpainetta. Tällöin tavallinen pumppu on hyödytön ja tarvitaan erityinen tähän käyttöön suunniteltu pumppu.

Pyörätarvike.comin valikoimassa on useita erimittaisia ja värisiä tubeless-venttiileitä. Pääset tutustumaan mallistoon tästä linkistä, tai klikkaamalla venttiilin kuvia.

Kaikki tubeless venttiilit

Kommentoi kirjoitusta

Kaikki viestit luetaan ennen julkaisua