AbsoluteBLACK polkupyörän ovaali eturatas

Lähtökohtaisesti polkupyörä on yksinkertainen kapistus. On renkaat, runko, voimansiirto ja jokunen muu osa. Perusrakenne on pysynyt samana jo pitkään. Yksi pyöräilijä saattaa haluta 30 vaihdetta, kun toinen taas selviää mainiosti vain yhdellä. Kullekin makunsa mukaan. Viime vuosiin asti voimansiirto on ketjun ja kampien lisäksi koostunut eri määristä pyöreitä rattaita. Ovaalinmuotoisten rattaiden tultua markkinoillle, sekin on historiaa. Tämä postaus paneutuu pyöreän ja ovaalin eturattaan eroihin ja vastaa kysymykseen: Mikä tekee ovaalista eturattaasta erityisen. Lähteenä käytetään ovaalirattaiden valmistajien tekemiä tutkimuksia.

Polkupyörän eturattaan muoto on ollut valmistajien tuotekehityksen kiinnostuksen kohteena jo pitkään. Historiankirjat osaavat kertoa ensimmäisten kokeilujen alkaneen jo 1800-luvun lopulla. Kyllä, 1800-luvulla. Reilun vuosisadan mittaiseen brevettiin on mahtunut erilaisia yrityksiä ja erehdyksiä. Näistä -80 luku ja Shimanon Biopace ovaaliratas kenties tunnetuin, eikä sekään toimivuutensa takia.

Elinvoimaisen tuotteen onnistui valmistamaan espanjalainen Rotor vuonna 2006, jolloin sen lippulaiva Q-Ring aloitti maailmanvalloituksen. Nykyisin alalla toimii myös absoluteBLACK niminen yritys, jonka valikoimasta löytyy tuotteita cycloon, graveliin, maastoon, sekä maantielle. Rattaita saa ovaalina ja pyöreänä. Muita mainitsemisen arvoisia merkkejä ovat jo aiemmin mainittu Rotor. Sen lisäksi ovaaleja rieskoja valmistetaan ainakin Wolftooth, Hope ja MRP tuotemerkeillä.

Miksi muuttaa toimivaa voimansiirtoa

Jokaisen asiaan paneutuneen valmistajan kantavana ajatuksena on ollut pyörityksen biomekaniikan parantaminen. Toisin sanottuna: Ihmisen fysiologiasta johtuen pyöräilijä ei tuota voimaa tasaisesti koko kampikierroksen ajan. Ovaalilla rattaalla pyörittäminen on kampikierroksen heikomman voimantuoton vaiheessa kevyempää, vastaavasti kun watteja on tarjolla enemmän, pyöritys on raskaampaa. Näin enemmän voimaa siirtyy tiehen. AbsoluteBLACK väittää, että voimantuotto on ovaalilla tasaisempaa - pyöreään rattaaseen verrattuna.

Ovaalin rattaan hyödyt

  • Pehmeämpi pyöritys
  • Mäkien kiipeäminen kevenee - 10% alhaisempi syke
  • Vähemmän polvikipuja
  • Nautittavampaa ajoa - "Overall increase in the enjoyment of the ride as a whole."

AbsoluteBLACK antoi toimeksiannon slovenialaiselle Primorskan yliopistolle. Tutkimuksessa vertailtiin ovaalin ja pyöreän rattaan eroja. Tulokset olivat vakuuttavia. Lyhyesti: Ovaalilla rattaalla pyöräilijä tuottaa enemmän watteja pienemmällä energiankulutuksella. Voit ajaa lujempaa ja/tai pidemmälle. Tutkimustulokset saa halutessaan ladattua AbsoluteBLACKin sivuilta.

Fi Eng Nousu / lasku
Voimantuotto
Force effectiveness
+9%
Hapenkulutus Oxygen consumption -7%
Hengitys Ventilation -15%
Syke Heart rate -10%

 

Vaikka ovaalin ja pyöreän rattaan ero yhden kampikierroksen aikana ei ole suuri (5 N), niin pidemmällä lenkillä ovaalin tarjoama hyöty kasvaa merkittäväksi. Jos pyöräilijä polkee 90 kadenssilla - ja säästää 5 N jokaisella kierroksella, tunnin aikana eroksi saadaan jo 27.000 N (2700kg). Tällainen ero on jo merkittävä.

Minkä kokoinen uuden rattaan tulisi olla?

Ohesssa reilun minuutin mittainen video, joka vastaa kysymykseen: Miten valita pyörään oikean kokoinen ovaaliratas. Vaihtoehtoisesti voi oikaista ja siirtyä suoraan dataan. Kun tilaat AbsoluteBLACK ratasta joko ovaalina, tai pyöreänä, selvitä tarvitsetko myös uudet rattaanpultit. Tieto löytyy AbsoluteBLACKin Chainring Finder työkalusta. Jos tarvitset apua, voit olla yhteydessä meihin, niin selvitetään sopiva ratas. Laita mukaan tieto pyöräsi nykyisistä kammista (merkki ja malli) ja ratastuksesta (kiinnityspulttien määrä ja pulttijako eli BCD). Kerro myös haluatko yhden, vai kaksi eturatasta.

 

Arveluttaako siirtymä?

Arasteletko ovaaliin siirtymistä? Ymmärrettävästi ajatus ovaalista rattaasta voi kuulostaa oudolta. Ajattele näin: Jos ammattilaiset kokevat sen hyödylliseksi, voisitko sinäkin hyötyä? Etene vaihe kerrallaan: Jos pyörässäsi on kaksi eturatasta, vaihda ovaaliratas vain pienemmän eturattaan paikalle. Näin pääset omakohtaisesti testaamaan absoluteBLACKin väitettä helpommasta mäkien kiipeämisestä. Mikäli jaloissa on siinä määrin voimaa, että useimmat mäet nousevat isolla eturattaalla, vaihda molemmat rattaat. Jos pyörässäsi on vain yksi eturatas, mutta takavaihtaja, lakkaa epäröimästä ja laita tilaus sisään. 1 x 10/11/12 voimansiirrossa AbsoluteBLACK käyttää narrow-wide teknologiaa.

Aiemmin ovaalirattaisiin liittyneet etuvaihtajan vaihtamisen epätarkkuudet on absoluteBLACKin mukaan saatu eliminoitua. Muutos on saavutettu suunnittelemalla vaihtotapahtuma eturattaiden osalta kokonaan uudelleen. Muun muassa kuusi shifting rampia (nousuramppi?) ja muutama muu innovaatio varmistavat nopean ja tarkan vaihtamisen.

- CLIMB EASIER, PEDAL SMOOTHER & GET LESS TIRED -

 

Klikkää tästä niin näet kaikki Pyörätarvike.comin AbsoluteBLACK tuotteet. Myös muita kokoja saatavilla. Valmistajan sivuilta löydät Chainring finder -työkalun, jonka avulla löytyy pyöräsi kampiin sopiva ovaali eturatas. Osa rattaista vaatii uudet rattaanpultit, tämä tieto löytyy valmistajan sivuilta jokaisen tuotteen kohdalta erikseen mainittuna.

Millaisia kokemuksia sinulla on ovaaleista rattaista? Minkä valmistajien rattaita olet testannut? Kommentoi ja keskustele alla. Voit myös lukea meidän ajatuksia ovaalin eturattaan kanssa ajetulta ensilenkiltä

 

AbsoluteBLACK Narrow Wide ovaaliratas
AbsoluteBLACK Narrow Wide ovaaliratas
AbsoluteBLACK Narrow Wide punainen ovaaliratas
ABSOLUTEBLACK NARROW WIDE OVAALI ETURATAS 104MM 30T ABSOLUTEBLACK NARROW WIDE OVAALI ETURATAS 104MM 32T ABSOLUTEBLACK NARROW WIDE OVAALI ETURATAS 104MM 34T

 

Kommentoi kirjoitusta

Kaikki viestit luetaan ennen julkaisua